شربت

بوعلی دارو

شربت سکنجبین عسلی

حجم: 275 میلی لیتر

ترکیبات

سرکه، عسل

نحوه مصرف

بعد از ناهار و شام، 2 قاشق غذاخوری سکنجبین عسلی را با نصف استکان آب مخلوط کرده، میل نمایید.

موارد مصرف

تقویت کبد و معده، رفع جوش های پوستی

شرایط نگهداری

دور از نور و یخ زدگی و در دمای زیر 20 درجه سانتیگراد نگهداری شود.

نکات قابل توصیه

احتمال ایجاد سوزش خفیف معده وجود دارد.در صورت وجود زخم فعال معده و روده و داشتن خونریزی گوارشی، مصرف آن ممنوع است. زنان باردار و شیرده، بیماران دیابتیک و بیماران گوارشی (زخم و اسید معده) با احتیاط و با مشورت پزشک مصرف کنند. بهتر است شربت سکنجبین عسلی با معده خالی خورده نشود.

از دیدگاه مکتب طب سنتی ایران بسیاری از بیماری هایی که در قسمت های مختلف بدن ایجاد می شوند ناشی از اختلالات سیستم گوارش می باشد. سلامت معده به عنوان یکی از مهمترین و موثرترین اعضای دستگاه گوارش، از اهمیت خاصی برخوردار است(1). همچنین کبد یکی از اندام های مهم و حیاتی بدن است که در تنظیم بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی دخالت دارد. هرگونه اختلال در عملکرد کبد باعث ایجاد مجموعه ای از اختلالات می شود که می تواند صدمات جبران ناپذیری را به سایر اندام ها وارد نماید. عواملی مانند استرس اکسیداتیو، رادیکال های آزاد، مصرف الکل، مواد شیمیایی، ویروس ها و داروها می توانند باعث تخریب بافت کبد شوند(2). از جمله فعالیت های فیزیولوژیکی که کبد در آنها دخیل است می توان به سم زدایی از داروها و مواد غذایی، تولید عوامل انعقادی خون، ذخیره قند به صورت گلیکوژن، تنظیم سوخت و ساز قند و چربی و همچنین دفاع در مقابل میکروب ها اشاره کرد(3).

 

از دیدگاه طب سنتی ایران اختلال در عملکرد کبد، باعث به هم ریختن تعادل بین اخلاط و ایجاد انواع سوءمزاج ها می شود که در نهایت می تواند منجر به ایجاد انواع بیماری ها در بدن شود(4). یکی از انواع بیماری های کبد، سُدّه است. تنگی و بسته شدن حجره ها، مجاری و عروق را سُدّه می گویند. سُدّه قدرت بیماری زایی بالایی در کبد دارد و از نوشیدنی های موثر در درمان آن، سکنجبین می باشد(5).

 

سكنجبين ها از اشكال مهم دارويي در طب سنتي ايران هستند كه از سركه و عسل به عنوان اجزاي پايه و افزودني های دیگر در تهيه انواع آنها استفاده مي شود. اين فرآورده از منظر منابع طب سنتي ايران داراي كاربردهاي فراوان در حفظ سلامت انسان است. همچنین سکنجبین را مفید در دفع بلغم از معده و مفتح سُدّه می نامند(6). در طب جدید مطالعات بسیاری در زمینه اثرات سرکه و عسل انجام شده است.

 

در یک مطالعه تجربی با هدف تعیین اثر آنتی آپوپتوتیک و محافظتی سرکه بر بافت کبد و پروفایل های لیپیدی در موش های صحرایی، 24 موش به 3 گروه تقسیم شدند که شامل گروه کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب به همراه سرکه بودند. با بررسی آنزیم های کبدی، پروفایل لیپیدی، آپوپتوز، استئاتوز، التهاب و فیبروز کبد، دریافتند سرکه باعث کاهش معنی داری در آپوپتوز، استئاتوز، التهاب بافت و فیبروز ورید مرکزی کبد شد. همچنین میزان تری گلیسیرید در گروه تحت درمان با سرکه به طور معنی داری کاهش و میزان HDL افزایش یافت. اما تفاوت معنی داری در سطح کلسترول و LDL و همچنین آنزیم های کبدی مشاهده نشد(7).

 

در یک آزمایش حیوانی، اثر سرکه سیب بر تغییرات بافتی کبد موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بررسی گردید. 2 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن موش سرکه سیب به مدت 30 روز به موش ها خورانده شد. نتایج نشان داد سرکه سیب در مقایسه با نمونه شاهد باعث کاهش معنی دار قند و پروفایل لیپیدی موش ها گردید و با بررسی بافت کبد، میزان سمیت کبد موش ها به حداقل رسید(8).

 

در یک مطالعه اثر محافظتی عسل بر روی سمیت کبدی ناشی از ملامین(مشتقات سیانامید) در موش های صحرایی بررسی گردید. در این مطالعه مقدار 5/5 گرم بر کیلوگرم وزن بدن موش، عسل به مدت28 روز به موش ها داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عسل توانایی حفاظت از کبد در برابر سمیت ملامین را داشته و باعث بهبود عملکرد کبد شده است(9).

 

در مطالعه دیگری نیز اثر محافظتی عسل بر آسیب بافت کبدی ناشی از آکریل آمید در موش های صحرایی بررسی گردید. در این بررسی دوزهای مختلف عسل در مقایسه با نمونه شاهد کاهش معنی دار شدت آسیب کبدی را نشان داد که می تواند به علت فعالیت آنتی اکسیدانی عسل باشد(10).

 

نتایج مطالعات اخیر و منابع طب سنتی حاکی از اثرات سکنجبین بر محافظت از سلامت کبد و معده می باشد.